Esztergom és térsége

Búbánatvölgy
Szamár-hegy és a Hosszú-hegy közötti völgyben húzódik észak-déli irányban a Duna-Ipoly Nemzeti Park határán. Északról a 11-es főút és a Duna határolják. A központi belterülettől körülbelül 5 kilométerre keletre fekszik. Szamárhegy és Kerektó városrészekkel teljesen körbeölelik a 307 méter magas Szamár-hegyet (eredeti nevén Zarmárd-hegyet). A három városrész közül Búbánatvölgy a legkisebb. A kedvelt horgászhelyek egyike. Itt található a Halas-tó, Mini-tó, Fürdő-tó, a tőlük délre eső Kerek-tó viszont már Kerektó városrészhez tartozik. Búbánatvölgyben ered a Majális-forrás, és a Hideg-forrás. 2006 szeptemberében, mikor a város ivóvízellátását ellátandó új kutakat fúrtak a Kusztusi-dűlőben, 200 méter mélyen 32 °C-os vizet találtak. Mivel innen fogja a város kapni a vezetékes vizet, a területen fog az új gerincvezeték áthaladni.


Esztergom
A Dunakanyar kapujában, erdős hegyek koszorújában fekvő Esztergom a magyar nemzet történetének kiemelkedő helye. A város bőkezűen méri kincseit az utazók számára, miközben ódon utcáin megelevenedik a történelem. Az egyedülálló egyházi és világi kultúrörökség újra és újra lenyűgözi az ide látogatót.


Bazilika
A klasszicista stílusban 1822-1869 között felépült monumentális Bazilika az ország legnagyobb temploma. A szentélyben található Grigoletti: Mária mennybemenetele című oltárképe, amely a világ legnagyobb (13×6,5 m), egyetlen vászonra festett képe.


Főszékesegyházi kincstár
A Bazilika emeleti helyiségeiben gyönyörködhetnek a látogatók a világhírű Főszékesegyházi Kincstár remekeiben. Magyarország leggazdagabb egyházi kincstára, ötvös és textilgyűjteménye világviszonylatban is kiemelkedő. Az ötvöstárgyak közül a leghíresebb az Árpád-kori eredetű koronázási kereszt (erre tették le az esküt a koronázáskor a magyar királyok) és Mátyás király híres, drágakövekkel és igazgyöngyökkel díszített, színarany kálváriája.


Vár
A Várhegyen található az Árpád-házi királyok és későbbi érsekek palotájának maradványai. Ezekben az épületekben működik a Vármúzeum. A magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő alkotásaiból a híres Szent István-szoba, a lakótorony és a későromán- kora gótikus királyi várkápolna érdemel említést.
A Vármúzeum gyűjteményében a Várhegy történelmét, épületeit és az itt folyó mindennapi élet eseményeit bemutató tárgyi emlékek vannak. Jelentős a múzeum kőtára, mely a római kortól a XVII. századig itt álló épületek (római tábor, királyi és érseki palota, Szent Adalbert székesegyház) faragványait gyűjti és rendezi.


Balassa Bálint Múzeum
A Régi Vármegyeházában működő múzeumban jelentős régészeti, helytörténeti, képzőművészeti gyűjteményekből rendezett időszaki kiállítások tekinthetők meg.


Keresztény Múzeum
A prímási palota második emeletén található a Simor János érsek által 1875-ben alapított, világszerte ismert Keresztény Múzeum. Kiemelkedő gyűjteményei: a középkori magyar táblafestészet és szobrászat, XIII-XVI. századi itáliai festészet, XV-XVI. századi németalföldi, német, osztrák festészet, barokk festészet, iparművészeti gyűjtemény.


Duna Múzeum
A múzeum vizeink történetének, a vízügyi szakma írott és tárgyi emlékeinek, jeles művelőinek dokumentumait gyűjti egybe, dolgozza fel és mutatja be látogatóinak.


Babits Emlékház
A város fölött az Előhegyen áll a Babits-villa. Az emlékmúzeumnak berendezett kis házban töltötte nyarait 1924-tol, 1941-ben bekövetkezett haláláig jeles költőnk, Babits Mihály.