Esztergom

Földrajzilag Esztergom a Visegrádi hegységtől nyugatra, a Pilis hegység lábánál, a Duna jobb partján, Budapesttől 40 km-re fekszik. Dunakanyar legfelső városának is szokták nevezni.

 

A Kárpát-medencei magyar történelem bölcsőjébe, a legelső királyvárosba, a Duna folyamhoz, a környező falvakba és kisvárosokba, és a mindent körbe ölelő természetbe: a csodás Pilisbe és a Gerecsébe hívunk szeretettel. 

Esztergom kapcsán színes történelmi képek és hangulatok idéződnek föl még azokban is, akik sosem jártak nálunk. Őrzői és gondozói vagyunk mindannak, amelyet ránk hagytak a századok.

Őrizzük a legendákat királyainkról, egyházi főméltóságainkról, a Dunát és az erdőket egykor járt emberek tehetségéről; és gondozzuk ránk hagyott alkotásaikat.

Miért érdemes Esztergomba ellátogatni?

  • Egyedülálló mennyiségű kulturális és történelmi látnivaló található Esztergomban.
  • Akár egy napra is érdemes ide látogatni, de egy egész hétvégére is tartogat látnivalót és élményeket a város.
  • Esztergom nagyon gazdag kulturális programkínálattal várja az ide látogatókat (Esztergomi nyári játékok, kézműves vásár, Nemzetközi Gitárfesztivál).

 

Belváros

Esztergom központja egyfelől a várostörténetben kiépült településszerkezet, másfelől a legújabb kor közlekedésrendszere szerint alakult. A belvárosban két központi tér található, a főtérnek meghatározott Széchenyi tér és a közlekedési és bevásárlói csomópontnak számító Rákóczi tér. S míg az előbbi leginkább műemléki épületeiről és az egykori Királyváros hagyatéka nyomairól híres, addig a másik forgalmas nyüzsgésről, bankokról, boltok, üzletekről. A két téren és az azok körül lévő utcák, sétányok, passzázsok mindegyikében számos étterem, kávézó, söröző, pizzázó, falatozó, cukrászda, valamint a legkülönfélébb portékát árusító üzletek várják a közönséget.
A belváros szervesen összefügg a Kis-Duna sétánnyal, mely párhuzamosan követi a belváros dél felől északra, a Bazilika irányába tartó ívét. A nyüzsgő utcákról, terekről több utcán és passzázson lehet átjutni a nyugalmasabb, csendesebb Kis-Duna sétányra, majd a hidakon át Prímás-szigetre. Szintén itt, Esztergom központjában van a több, mint 100 éves Szent István Strandfürdő, melyben a helyben fakadó termálforrás szolgálja ki a fedett és a nyitott medencét. 

nagy-dunaparti komfortos helyszín a tavasztól őszig tartó időszakban számos könnyűzenei fesztivál, városi rendezvény és sportesemény helyszíne.Széchenyi tér talán legnagyobb látványossága Vak Bottyán János kuruc generális palotája, melyben ma az önkormányzat és a polgármesteri hivatal található, illetve ugyancsak ezen a téren áll több más patinás épület mellett Hild József hatalmas, Takarékpénztár nevű épülete is. A Kölcsey Ferenc utcában található a Duna Múzeum, az a többszörös díjas intézmény, melynek fő profilja a múzeumpedagógia, illetve a családcentrikus ismeretterjesztés.

 

Forrás:www.iranyesztergom.hu