Foglalás
Bezár

Kirándundulóhelyek

10+1 csodálatos kirándulóhely Esztergomtól Szentendréig.

Búbánatvölgy – vagy helyi nevén gyakran csak Búbánat – Esztergom északi városrészének egyik belterülete. Nevével ellentétben a legkevésbé sem szomorú látvány. Ezt a titkos kis csodát a Szamár-hegy és a Hosszú-hegy között találjuk, a Duna-Ipoly Nemzeti Park határán. A völgy könnyedén megközelíthető, ezért rendkívül közkedvelt a túrázók körében, és a közelben lévő, felújított játszótér miatt még a nagycsaládosok számára is kiváló kirándulóhelyszín. A völgy egy csendes, félreeső helyen található, ezért még a horgászok is előszeretettel látogatják.
Visegrád legemblematikusabb építménye sem maradhat ki a látnivalók sorából: a fellegvár a Várhegy tövében található Salamon-toronyból és a tetején magasodó várból áll.
A Visegrádi-hegység oldalában kanyarog a térség egyik legszebb tanösvénye, a Spartacus-ösvény, amely alig néhány éve vált legális turistaútvonallá, a túrázók nagy örömére.
A Dunakanyar egyik legnépszerűbb kirándulóhelye kétségkívül Dobogókő, amely könnyű megközelíthetőségével és lenyűgöző panorámával kecsegtető kilátópontjaival lopta be magát az emberek szívébe.
A Dunakanyar leggyönyörűbb panorámája a Visegrádi-hegység legmagasabb pontjáról, a 639 méter magas Prédikálószék 2016-ban felújított kilátójából tárul elénk: a legrövidebb úton Dömösről, kaptatós túrával megközelíthető hegytetőről ráláthatunk a Börzsöny-hegységre, Visegrádra, Nagymarosra, de néha még a Vác fölé magasodó Naszály is felsejlik a háttérben.
Ha Szentendrén járunk, nem érdemes kihagyni a város közelében, a Kapitány-hegy és a Bölcső-hegy között megbújó, sziklalépcsőkön alázúduló Dömörkapu-vízesést.
Ugyan a kisoroszi szigetcsúcson a nyári fürdőzésnek nincsen párja, az őszi-téli panorámáért is érdemes elhagynunk Budapestet és meg sem állnunk a fővárostól egyórás autóútra található Kisoroszi községéig.
December 17-én, 18-án, 22-én és 23-án még bepillantást nyerhettek a visegrádi Pisztrángos-tavak különleges világába, mielőtt december 24-től tavaszig tartó téli álomba szenderül a terület, és bezárja kapuit a látogatók előtt.
A Prédikálószéktől nem messze, Dömösnél található kőformák a felszínre törő vulkanikus lávából keletkeztek, így körülbelül 12 millió évesek. A nem mindennapi természeti kincseket egy 14,5 km hosszú túra során ejthetjük útba, amelynek első állomása a Szentfa-kápolna.
Az ámulatba ejtő sziklaformációt legegyszerűbben Pilisszántótól Klastrom felé tartva érhetjük el. Utunk a 800 éve alapított cisztercita templom és kolostor romjain, a Klastrom-forráson és az árvalányhajjal teli réten keresztül vezet a Vaskapu-szurdokvölgyhöz, ahonnan a meredeken felkapaszkodva a Vaskapu-sziklánál lyukadhatunk ki.